Ore suplimentare gratuite
Peste 6000 de copii de clasa a IX-a vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică pentru a se pregăti de examenele de absolvire a gimnaziului. Instruirile vor avea durata de 30-40 de ore și se vor desfășura în grupuri mici a câte 3-4 copii. Activitatea va fi implementată de Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Băncii Mondiale în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației”.
Decizia a fost anunțată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor raionale și municipale de învățământ. Participanții au discutat despre organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2025.
Lilia Ivanov, directoarea ANCE, a anunțat că în lunile noiembrie-decembrie agenția va organiza cursuri de formare pentru profesorii care predau în anul curent în clasa a IX-a disciplinele de examene: limba și literatura română, limba și literatura rusă, limba și literatura română alolingvi, matematica, istoria românilor și universală. Totodată, în anul 2025, examenele naționale de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în Centre de examene, acestea urmând să fie constituite luând în calcul distanța optimă de deplasare pentru instituțiile arondate, dar și condițiile de care dispune instituția-gazdă pentru a putea asigura desfășurarea probelor de examen la nivelul corespunzător.
Educația rutieră
Educația rutieră pentru elevii de gimnaziu este extrem de importantă, având în vedere că acești tineri devin tot mai independenți și se implică mai mult în activități care necesită deplasarea prin oraș sau alte zone cu trafic. Învățarea regulilor de circulație nu doar că îi ajută să fie în siguranță, dar îi pregătește pentru momentul în care vor deveni pietoni, bicicliști sau chiar șoferi în viitor.
Educația rutieră este esențială la acest nivel pentru că elevii de gimnaziu pot să se deplaseze singuri la școală sau în diverse activități extracurriculare. Cunoașterea semnelor de circulație și a regulilor de traversare îi ajută să evite accidentele rutiere, fiind mai atenți la pericolele din trafic. Înțelegerea regulilor de circulație le dezvoltă un simț al responsabilității și disciplinei. Astfel elevi învață cum să fie respectuoși față de ceilalți participanți la trafic și să contribuie la un mediu rutier sigur. Elevii învață să se orienteze corect în oraș sau în alte zone populate, să înțeleagă semnele rutiere și să ia decizii rapide și sigure în deplasările lor.
Educația rutieră îi învață pe copii să prevină situațiile periculoase, fie că sunt pietoni, bicicliști sau pasageri în mașină. Educația rutieră este un element fundamental în formarea tinerilor ca cetățeni responsabili și conștienți de importanța siguranței în trafic, oferindu-le instrumentele necesare pentru a naviga în mediul urban în siguranță. În cadrul activităților desfășurate elevii au simulat situații ce necesită aplicarea celor studiate, au efectuat machete interesante, au fost în rol de polițiști rutieri.
Mariana Calalb, diriginta clasei 6 G-2
Mesaj de felicitare
Dragi profesori,
Cu ocazia Zilei Profesorului, dorim să vă transmitem cele mai calde urări și mulțumiri pentru dăruirea, pasiunea și răbdarea cu care ne ghidați pașii în lumea cunoașterii.
Sunteți lumina care ne călăuzește spre viitor, iar impactul pe care îl aveți asupra noastră este de neprețuit. Fiecare lecție predată cu dragoste și înțelepciune rămâne în inimile noastre și ne inspiră să devenim mai buni.
Vă dorim sănătate, bucurie și succes în toate, iar eforturile voastre să fie întotdeauna răsplătite cu respectul și recunoștința pe care le meritați din plin!
La mulți ani, dragi profesori!
Ziua profesională a lucrătorilor din învățământ
Scumpi Profesori ai IPLT ,,Gaudeamus"! Colectivul clasei a 6 G-2-elevi, părinți, diriginte - vă aduce cele mai sincere și frumoase urări de bine, sănătate și prosperitate cu ocazia sărbătorii profesionale! Să păstrați, în permanență , sufletul luminos și optimismul fiecărei zile! Numai gânduri pe verticală și zâmbete de bucurie! Mulți ani frumoși, de succes!