September 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Istoricul

Din istoria Liceului Teoretic "Gaudeamus"

Liceul Teoretic "Gaudeamus" a fost infiintat in anul 1988, la inceput scoala nr. 62 pentru elevii din clasele superioare.
In anul 1990 institutia primeste titlul de Liceul nr.2. Cadrele didactice s-au implicat activ in elaborarea si implemetarea curriculum-ului, multi profesori au devenit formatori nationali. Liceul a fost implicat in programul "Modernizarea invatamantului in Republica Moldova ", devenind institutie pilot la Centrul Educational ProDidactica. Colectivul de profesori participa la seminare stiintifico-metodice in Romania, Rusia, Ucraina. De fiecare data se aduce ceva nou si util pentru liceu, se acumuleaza literatura stiintifico- metodica si se cauta grauntele rational...
In 1996 liceul isi ia un nume nou - Liceul Teoretic "Gaudeamus". O denumire deloc intamlatoare. Venim de la latini cu frumoasa noastra limba si de la ei am luat renumitul imn studentesc. "Gaudeamus" - "Sa ne bucuram"! Sa ne bucuram de viata, de soare, de pamintul pe care traim, de priteni si de frati! Sa ne bucuram cat tineri suntem!
Avem si o emblema a noastra, simbolica, deoarece a fost elaborata de liceeni si pentru ca poate fi descifrata, cu multe sensuri profunde.
Intre timp discipolii nostri absolvesc liceul: numai in anul 1990 au fost 24 de clase absolvente cu peste 500 de absolventi! Pe parcursul a 19 ani de activitate liceul au absolvit peste 6000 de tineri. Ei s-au grabit sa ne salute din Romania, SUA, Israel, Olanda, Germania, Franta, China, Rusia, Belgia...
Ne vin in vizita, pentru a face schimb de idei colegii din republica, mergem si noi cu placere in alte institutii. A invata mereu e o caracteristica a profesorului modern. In anul de studii 2004-2005 liceul a trecut prin procesul acreditarii de stat si rezultatele prealabile au demonstrat ca institutia de invatamint e bine pregatita pentru desfasurarea unui proces educational de calitate.

Liceul traieste, se dezvolta si paseste increzut spre viitor! Vivat "Gaudeamus"!

De n-ar fi nu s-ar povesti ... Asa incepe orice poveste frumoasa pe care le are harnicul nostru neam... Dat fiind faptul ca facem parte si noi din acest neam , am indraznit a ne insira istoria (fie chiar mica) a dragului nostru liceu...
Asadar venim dintr- un tinar an de nastere 1988, cind in mintea luminata a unui demnitar a venit ideea de a face scoala pentru elevii din clasele superioare. Pe strada Petru Zadnipru 14/ 4 au potrivit o cladire-tip, noua si cu miros de vopsea. O mina de harnici profesori s-au facut pentru o luna de zile constructori (sa finiseze la 1 septembrie lucrarile) si asamblori de mobila (sa aiba unde sedea noii lor discipoli)! Nu a fost o mare paguba ca la primul careu al scolii pentru elevii claselor superioare nr.62 s-au intimplat niste momente neplacute cu apa, care nicidecum nu vroia la moment sa se stopeze si ca in fata scolii mai era gunoiul de constructie. Important era ca sint elevi si profesori gata de a face studii profunde... Aul 1990... In republica se incepe crearea liceelor. Scoala nr. 62 primeste titlul de Liceul nr.2. Toti sint in cautare de noi idei. Toti doresc sa imbunatateasca procesul de invitamint. La liceu se creeaza un puteric centru metodic, se implementeaza noi tehnologii de lucru, se faccercetari practice pentru a gasi cea mai rationala cale de instruire...
Colectivul de profesori participa la seminare stiintifico-metodice in Rusia, Ucraina, Romania. De fiecare data se aduce ceva nou si util pentru liceu, se acumuleaza literatura stiintifico- metodica si se cauta grauntele rational...
Intre timp discipolii nostri absolvesc liceul: numai in anul 1990 au fost 24 de clase absolvente cu peste 500 de absolventi! Avem premianti la Olimpiadele miunicipale, republicane si internationale. In Austarlia:la fizica; in Norvegia: la fizica; la Olimpiada Balcanica: la matematica,in Turcia: la chimie.

In 1996 liceul isi ia un nume nou - Liceul Teoretic "Gaudeamus". O denumire deloc intimlatoare! Venim de la latini cu frumoasa noastra limba si de la ei am luat renumitul imn studentesc. "Gaudeamus" - "Sa ne bucuram"! Sa ne bucuram de viata, de soare, de pamintul pe care traim, de priteni si de frati!
Avem si o emblema a noastra, simbolica. E simbolica pentru ca a elaborat-o liceanul nostru si pentru ca poate fi descifrata, cu multe sensuri profunde. Ia incercati sa vedeti si voi aici: bunaintelegere, ajutor reciproc, sustinere, ardere, impartasire de idei....
Am marcat recent 15 ani de la prima promotie liceala. Avem peste 4000 de absolventi care sint prin toata lumea mare. Ei s-au grabit sa ne salute din SUA, Israel, Olanda, Germania, Franta, China, Rusia, Belgia, Romania... Siteul liceal www.gaudeamus.md a fost aglomerat deosebit in aceste zile de sarbatoare. Cuvinte de recunostinta si profunda dragoste i s-au adus liceului si profesorilor dragi. Ni se pare o apreciere foarte semnificativa a existentei noastre si o confirmare a faptului ca facem bine ceea ce facem, facem corect !

Nicicind nu ne oprim de a cauta. Multitudinea de initiative pedagogice si educationale ne caracterizeaza. Materialele despre aceste initiative le puteti gasi in mapele liceale. Speram, ba chiar sintem convinsi: veti gasi lucruri interesante! (vezi mapa Implementarea initiativelor in liceu)
Ne vin in vizita, pentru a face schimb de idei colegii din republica, mergem si noi cu placere in alte licee si scoli : a invata mereu e o caracteristica a profesorului progresiv. In anul de studii 2004-2005 liceul a trecut prin procesul acreditarii de stat si rezultatele prealabile au aratat: institutia de invatamint e bine pregatita pentru desfasurarea unui proces calitativ de educatie.
In liceu la momentul actual sint doua sectii: romana si rusa. Avem 36 de clase cu un numar mediu de 25 de persoane in fiecare, in total 903 elevi. La profilul real exista subprofilurile fizica- matematica, economie, infomatica-matematica si biologie-chimie; la profilul umanist avem clase de limbi moderne, de filologie si de istorie si drept. In cele 4 clase gimnaziale formam viitorii liceeni. Cpersoane cu grad didactic.

„Gaudeamus”... Un cuvînt apărut pe harta municipiului nostru deja de mai mulţi de ani. E mai puţin cunoscut pentru cei în vîrstă, dar bine însuşit de cei tineri.
Anume aşa începe imnul tineretului studios: „Gaudeamus” – să ne bucurăm cît tineri suntem!
Un liceu situat în inima Ciocanei. E unul din primele din republică şi e cel care s-a menţinut în formula clasică de liceu pînă în 2011: aici şi-au fac studiile adolescenţii în clasa a 10 – a 12-a, fiind repartizaţi în cîte 4-8 clase la fiecare paralelă.
Din 2013 avem statul de Instituţie Publică Liceul Teoretic ”Gaudeamus” şi găzduim 16 clase gimnaziale!
Conform statisticii oficiale în cei 27 ani de existenţă, liceul a fost absolvit de 5610 persoane! Mai rar aşa un număr de absolvenţi pentru o instituţie de învăţământ preuniversitar!
E interesantă viaţa în liceul „Gaudeamus”. Desigur, că în conformitate cu planului cadru al Ministeruui Educaţiei, avem cele două profiluri: real şi umanist. Dar în cadrul profilului există subprofilurile: fizică-matematică, informatică-matematică, economie, biologie-chimie, filologie, istorie şi drept, clase de limbi moderne. În zilele de sîmbătă se face aprofundare la disciplinele de profil sau la disciplinele pe care le solicită elevii din clasa concretă, adică se lichidează golurile în studierea unor obiecte.
Studiile sînt pe prim plan, însă deloc nu se neagă alte ocupaţii interesante şi necesare pentru elevi. Cluburi pe interese, cercuri ştiinţifice şi estetice, teatre pentru amatori, conferinţe, concursuri, competiţii sportive – toate sînt la dispoziţia elevilor. În municipiu şi în republică e cunoscută activitatea clubului „Debate”, condus de d-l Pavel Cerbuşcă şi d-a E. Hămuraru; clubul „Logos”, condus de d-a T. Doibani, cenaclul literar „Ceaiul de la ora 4”, condus de A.Tănase. Un moment de primă importanţă în timpul nostru destul de zbuciumat e şi starea ecologică a oraşului şi chiar a republicii, de care au griji cei din clubul ecologic – elevi întruniţi de nobila idee de a salva Terra, monitorizaţi de Ala Motruc.
Un adevărat cetăţean se educă prin acţiunile iniţiate de Senatul liceal: alegerile preşedintelui, participarea la toate acţiunile din Republica Gaudeamus, autoconducerea liceală (coordonator Maria Cîrnaţ). Liceenii aşteaptă cu mare nerăbdare Jocul economic în liceu (condus de d-l V. Andoni), în cadrul căruia fiecare doritor are posibilitate de a se manifesta ca autor şi realizator al programelor economice actuale. Banii cîştigaţi sînt investiţi în acţiuni de binefacere.Activitatea de binefacere e tradiţională pentru liceu. Grupul de voluntari, formată din iniţiativa profesoarei dian mămăligă şi cu participarea elevilor liceului, an de an adună ajutoare materiale, merge cu programe de concert la cei care sînt mai trişti ca noi. E mare satisfacţia pe care o poţi primi cînd vezi feţele fericite ale copiilor din casele de copii sau grădiniţele unde sînt copii cu dificienţe! Anume în aşa momente simţi gustul vieţii şi fericirea de a trăi!
Pentru a fi mereu pe undă, e bine să-ţi antrenezi mintea. Elevii din clasele superioare, conduşi de către T. Ponomari, pregătesc pentru colegii mai mici jocuri intelectuale şi maratonul intelectual, ce trezeşte un viu interes şi adună un cerc larg de participanţi.
Activitatea Societăţii Ştiinţifice „Un pas în viitor”, condusă de Lilia Ceban, a găsit răsunet practic în toată republica. Tinerii întruniţi la conferinţele ştiinţifice de rang republican sau municipal au prezentat cercetări ştiinţifice, proiecte şi studii valoroase. Aprecierile făcute de profesori universitari şi de colaboratorii Academiei de Ştiinţe din Moldova i-au încurajat pe tinerii cercetători şi le-au deschis o cale spre viitor.
Sănătatea elevilor şi interesul lor pentru un mod sănătos de viaţă de asemenea sînt în grija profesorilor şi administraţiei liceului. Concursuri sportive pe terenul liceului, competiţii la volei, baschet, forţă – iată doar unele din activităţi ce atrag un număr mare de elevi şi maturi. Maratonul ecologic-sportiv, expediţii de cercetare sînt un mod de a se manifesta în acţiunile cetăţeneşti, de a proba puterile de organizator. Aici cei care au dorit, au avut posibilitate de a-şi antrena calităţile de lider, de a face iniţiere ecologică şi manifestare a calităţilor sale creative.
Coodonator şi însufleţitor al tuturor acestora e directoarea Zinaida Gangan, care aflîndu-se în fruntea colectivului pedagogic continuă frumoasele tradiţii iniţiate de Svetlana Beleaeva, fostul director al liceului, profesoară de fizică, om cu suflet larg deschis, iubitor de viaţă, de frumos şi de oameni.
Dacă cele expuse mia sus v-au trezit interes, veniţi la noi să facem cunoştinţă şi să ne bucurăm de viaţă împreună. Adresa noastră e mun. Chişinău, str. P.Zadnipru 14/4, telefoane de contact 331054; 331067;331056, www.gaudeamus.md.

Liceul traieste, se dezvolta si paseste increzut spre viitor! Salut "Gaudeamus"!